Sales Recruitment

Sales RecruitmentJarenlang bood ik met SalesXeed werving & selectie van sales personeel aan op de conventionele manier. In de hoogtij jaren had ik zelf een aantal recruiters zitten die telkens weer nieuwe salestoppers vonden voor klanten. In die jaren had het uitbesteden van recruitment ook nog heel veel toegevoegde waarde. Immers, waar haalde je als organisatie nieuw verkooptalent vandaan?

Vandaag de dag is het gedeelte dat ‘werving’ heet prima zelf te doen voor de meeste organisaties. Social media, met name, LinkedIn bieden tal van mogelijkheden om nieuw personeel aan te trekken.

Het gedeelte ‘selectie’ blijft de sleutel tot succes bij het aantrekken van nieuwe verkopers. Dat begint bij een goed profiel. Niet zozeer de opsomming zoals je die aantreft in vacature teksten maar veel meer het besef en het inzicht wat voor type verkoper je als organisatie naar je klanten wilt sturen.

Om vervolgens met dat inzicht de kandidaten die geworven zijn onder de loep te nemen. Sales mensen interviewen blijkt vaak ingewikkelder dan gedacht. Van een verkoper mag je toch op z’n minst verwachten dat zij of hij zichzelf kan verkopen, niet?

Klanten help ik tijdens hun proces van sales recruitment op vier manieren:

1. Ondersteuning bij het opstellen van het gewenste profiel. Niet de tekst van je vacature maar wel het inzicht in welke profiel het best bij de klant, de markt en de organisatie past.

2. Primaire beoordeling van de geworven kandidaten. Ik bekijk dan de profielen van de verschillende kandidaten die geworven zijn en geef advies met wie je verder het proces in gaat.

3. Ondersteuning tijdens de verschillende interview rondes. We kunnen de interviews samen doen. Ik kan zelfstandig een onderdeel van het proces zijn en als zodanig een onderdeel van het selectieproces zijn. Of we evalueren steeds na een interview, dan heb ik een meer coachende rol.

4. De laatste oplossing is dat ik fungeer als ‘slot op de deur’. Dat wil zoveel zeggen dat je als organisatie geheel zelfstandig het werving & selectie proces doorloopt en als daar een uiteindelijke kandidaat uit is gekomen dat ik dan nog een eindinterview met de betreffende kandidaat doe. Met drie mogelijke uitkomsten, ja zeker doen, nee zeker niet of ja maar. Hiermee hoef je geen bureau in de arm te nemen maar heb je wel meer zekerheid doordat ik als externe ook nog een keer meekijk. Bovendien doe ik dat met mijn commerciële ogen waardoor de verkoper in kwestie echt meer zal moeten doen dan zichzelf verkopen.


Neem contact op voor meer informatie.